Gubitak kose kod žena: Kada je vreme za brigu?


O gubitku kose i ćelavosti među ženama se malo govori, jer je prilično retko i pomalo zapostavljeno. I tako smo odlučili da otkrijemo šta svaka žena treba znati kada je u pitanju gubitak kose.

gubitak kose žene.

Svi tokom šamponiranja primećujemo značajan broj vlasi u kadi ili na četkama za kosu. Prema nekim istraživanjima dnevno izgubimo oko 100 dlaka na 100.000, a taj opseg smatra se normalnim, jer se većina ove kose raste.

Kada je vreme za brigu?

Ono što bi trebalo da brinete jesu li pečati na glavi gde uopšte nema dlake ili vidljivo proređivanje kose. Procenjuje se da je čak 30 odsto žena 40 - 45 godina u periodu menopauze pateno od gubitka kose.

U proseku mesečna dlaka naraste otprilike centimetar, ali problem je što svi folikuli ne rastu u isto vreme, a svaka dlaka koja raste na vašoj glavi ostaje tamo tri do šest godina pre otpada. Ako primetite da vam kosa opada više nego inače, prvi korak koji trebate da uradite je da posetite lekara opšte prakse jer postoji mnogo razloga zbog kojih bi se to moglo dogoditi. Samo neki od njih su iznenadni gubitak telesne težine, stres, nedostatak gvožđa, nedostatak hranljivih sastojaka ili nepravilno funkcionisanje štitne žlezde.

Kao što ima mnogo razloga, tako postoji i niz tretmana za ubrzanje pacova dlaka i sigurno se čak i ne razmišlja o tome kako se sve izgubi. Razgovarajte sa lekarom ili dermatologom koji će vam propisati odgovarajući tretman u skladu sa vašim tačnim uzrokom. Postoji mnogo tretmana u obliku kreme, a ima i onih u obliku kapsula, dodataka.