Kada napunite 40 godina, ili ste stariji od 40 godina, izgleda da ste se odmah udvostručili. Bolovi postaju sve izraženiji, počinjete da razmišljate o osteoporozi, i osećate da treba da počnete da se brinete o svom zdravlju više nego ranije.

Istina je da će vaše telo stariti bez obzira na to šta radite, ali uključivanjem korisnih rutina treninga u svoj život, možete kontrolisati koliko ste zdravi.

Ako želite da se osećate dobro, dobro izgledate i da ljudi kažu “vau, zaista ste 40?”, onda obratite pažnju na ove savete u nastavku. Broj četiri, verovali ili ne, mogao bi čak sprečiti nekoliko poseta doktoru dok starite.

1. Zdravlje

Ako želite da budete što zdraviji dok starite, onda su neke vežbe bolje od drugih. Naravno, biti aktivan uopšte je nešto na šta treba biti ponosan, ali ne bi li bilo najbolje da se usredsredimo na ono što će napraviti najveću razliku?

Prema Harvardskoj medicinskoj školi, plivanje, trening snage, Tai Chi časovi, hodanje i kegel vežbe su neke od najkorisnijih vežbi koje treba da radite ako imate preko 40 godina.

2. Ravnoteža

Da li ste znali da je padanje drugi najčešći uzrok slučajne smrti? Mnogi od ovih padova su rezultat gubitka ravnoteže, nešto što je obično problem u grupi iznad 65 godina.

Ako, međutim, želite da reagujete ranije, a ne kasnije, možete započeti treninge koji se fokusiraju na ravnotežu.

Provedite najmanje dve minute stojeći na jednoj nozi, balansirajte na dasci i pravite čučnjeve. Onda, ako ste zaista namerni da sami sebi pružite usluge dok starite, upišite se na Tai Chi časove.

3. Pokretljivost

Ostati aktivan je prvi korak da ostanete u pokretu, ali ako želite da budete sigurni da ćete biti bez boli, fleksibilni i potpuno zdravi, sprovedite trening mobilnosti kad napunite 40 godina.

Trening mobilnosti i fleksibilnosti podrazumeva pomeranje zglobova i mogućnost da to uradite bez bolova. Postoji niz aktivnosti koje će vam pomoći da održite pokretljivost i ojačate mišiće u isto vreme.

4. Snaga

Trening snage je presudan dok starite, jer ne želite da se vaši mišići troše na ništa, povećavajući vaše šanse za povredu kada ih konačno koristite.

Ako ste stariji od 40 godina, poželećete uključiti zagrevanje pre treninga, recimo preskakanjem vijače.

Zatim, možete raditi na snazi nogu sa čučnjevima, leđnih mišića, trbušnjaka kao i mišićima ramena.

5. Sagorevanje masti

Nije neuobičajeno imati malo viška kilograma dok se približavate četrdesetoj, ali to nije nešto što ne možete skinuti.

Jedna od najkorisnijih vežbi ako ste stariji od 40 i ne želite preterano da nabacite kilograme je trening sa visokom potrošnjom energije.

Radite step-up-ove, čučnjeve i skokove – sve u ime sagorevanja masti da bi se osećali bolje dok starite.